Pégny
Pégny jsou druh obřadního pečiva, které se na Slovácku peklo v průběhu 19. století a někde se peče dodnes.
Jsou to proužky těsta pečené na obloukové formě a původně se sypaly cukrem a fenyklem.
Tvar připomíná hřebínek, kterým se spínaly vlasy.
Pégny se pekly u příležitosti narození dítěte a později i jako vánoční cukroví.
Také se z nich vytvořil zajímavý svatební dort a to i několikapatrový.
Ingredience se v předpisech krajově liší, někde uvádějí fenykl, jinde anýz.
Fenykl i anýz mají podobnou chuť, vyzkoušejte obojí.
- 250 g másla nebo jiného tuku na pečení
- 250 g moučkového cukru
- 750 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce drceného fenyklu nebo anýzu (klidně i víc)
- 3 celá vejce
- lehce drcené vlašské ořechy, mandle, piniové oříšky
- třtinový krystal cukr
- vejce na potření
Mouku promíchejte s cukrem a tlučeným fenyklem. Některé staré receptury uvádějí místo fenyklu anýz, rozhodněte se sami, čemu dáte přednost. Obě koření mají podobnou sladkou chuť. Přidejte změklé máslo nakrájené na kousky a 3 celá vejce. Vypracujte těsto podobné lineckému.
Těsto se nelepí a nemusí se při dalším zpracováváním podsypávat moukou. Vyvalujte ho na silikonové nepřilnavé podložce nebo mezi dvěma papíry na pečení. Těsto vyválejte na plát silný asi 3 mm. Plát nejdříve okrájejte a zubatý kolečkem (rádýlka) nakrájejte na proužky cca 2,5 - 3 cm x 9cm. Těsto, které okrajíte opětovně spotřebujete. Celý plát těsta potřete rozšlehaným vejcem, posypte ořechy a válečkem je zamáčkněte do těsta.
Pégny se pečou na obrácené formě srnčího hřbetu. My je pečeme na obráceném plechu na bagety. Vleze se jich tam více. Před vložením do trouby pečivo posypte krupicovým cukrem. Pečte při teplotě 190 °C asi 12 minut. Čas je orientační, přizpůsobte ho dle potřeby. Pégny musejí zrůžovět.
Pégny mají výbornou kořeněnou chuť samy o sobě, koření v těstě na dochucení stačí.


